Wendy natuurlijk

Natuur- en duurzaamheidseducatie

Maak je eigen verticale tuin

Hou je van moestuinieren en heb je alleen een balkon? Met een verticale tuin maak je een eigen kruidentuin tegen de muur.

Benodigdheden
– Stuk betongaas of ander stevig gaas
– Antiworteldoek, dubbele afmeting (tuincentrum)
– Stuk landbouwplastic
– Houten blokjes, geverfd, ca. 15-20 cm dikte
– Schroeven en pluggen, aluminium strips met schroefgaten
– Ducttape – Biologische potgrond en compost
– lege 1,5 liter petfles, ijzerdraad
– Kleine plantjes tuinkruiden zoals (platte) peterselie, koriander, wilde marjolein, basilicum, munt, bieslook

Voorbeeld
Mijn verticale tuin heeft de afmeting van 55 x 180 cm en een dikte van ca. 17 cm. De tuin is gevuld met ruim 200 liter aarde en compost. Het irrigantiesysteem is een eenvoudige 1,5 literfles, opgehangen met een harnasje van ijzerdraad. Met ca. elke 10 seconden een druppel wordt de tuin de hele dag bedruppeld. Door de zwaartekracht zakt het water vanzelf naar beneden.

Stappenplan
Informeer eerst bij de woningbouw of VvE of de constructie van jouw balkon wel een verticale tuin kan houden. In een verticale tuin gaat al snel 200-300 liter aarde. Als de aarde geïrrigeerd is, komt dit al snel op 200 tot 300 kg! Kies de zonnige muurkant van je balkon. Meet de lengte en breedte van het stuk muur op dat je wilt gebruiken. Misschien is er iemand in je vriendenkring die gaat verbouwen of een nieuw hek neerzet en een stuk betongaas of ander materiaal voor je over heeft? Je komt al een heel eind met gerecyled materiaal. Vraag gelijk of er hout over is voor de blokjes. De dikte van de blokjes bepaalt de dikte van je tuin.

Neem de afmetingen dubbel voor het antiworteldoek en naai er een zak van. Hou ook rekening met de zijkanten. Dit is even een werkje, maar als je de randen goed omwerkt zit je niet voor de rest van de tijd met de rafelige randen van het worteldoek. Zet het stuk betongaas tegen de muur en teken af waar de houten blokjes geplaatst moeten worden. Boor de gaten en zet de blokjes vast. Boor ook twee gaten in de voorkant van de blokjes. Hang het stuk landbouwplastic tegen de muur en zet het tijdelijk even vast met ducttape. Het landbouwplastic beschermt je muur tegen de vochtigheid. Hang hier de zak tegenaan, zet het ook tijdelijk vast met tape. Zet het betongaas tegen de houten blokjes en zet het vast met de schroeven en de aluminium strips. Pas als alles gereed is, vul je de zak met aarde. Dit lukt het beste door op een ladder te gaan staan die met de zijkant tegen de tuin aanstaat. Gooi steeds een emmer vol aarde in de zak en wissel tuinaarde met compost af. Zorg dat er geen aarde achter de zak valt. Tape de achterkant desnoods helemaal tegen de muur aan. Stamp de aarde aan met een stok of gooi er af en toe een emmer water in.

Zorg eerst dat de aarde vochtig en goed aangevuld is door er een paar emmers water in te gooien. Laat de aarde een paar dagen uitzakken. Maak een gaatje in de onderkant en de dop van de 1,5 fles. Maak een ophangsysteem met het ijzerdraad en hang de fles aan een schroef boven de tuin. Zorg dat de hals van de fles een afstandje van de muur hangt, zodat het water niet langs de muur achter de tuin langs gaat druppelen.  Op de plek waar je een plantje wilt zetten, snij je een T-vormige opening in de zak (ca. 10 bij 10 cm). Werk de randen af met ducttape, om het rafelen tegen te gaan. Plantjes zoals bieslook en peterselie kunnen goed in halfschaduw. Zet deze plantjes onderin de verticale tuin als daar niet veel zon valt. Plantjes zoals wilde marjolein en tijm hebben veel zon nodig, dus zet deze aan de boven- en zijkant van de tuin.

Klaar is je verticale tuin!

Bloopers
– Hou rekening met de zijkanten van de zak: 2 x 20 cm plus 10 cm zoom is 50 cm extra worteldoek.
– Als de aarde niet goed is uitgezakt, zakken later je plantjes naar beneden de zak in.
– Een verticale tuin is niet geschikt voor grote planten zoals courgettes en pompoenen. Na een eerste succesvolle courgette wordt de steel te zwaar en breekt door.
– Maak niet zomaar het het betongaas los als je iets wilt aanpassen. Bedenk dan dat je een zak van 200-300 aarde bovenop je kunt krijgen..
– Maak ook de zijkanten van het betongaas vast aan de muur, anders gaat het helemaal naar voren doorhangen.

[portfolio_slideshow id=498]

Reacties zijn gesloten.