Wendy natuurlijk

Natuur- en duurzaamheidseducatie

Tignes_WJG
Tignes_WJG

Bijten buitensport en natuur elkaar?

Het is nu volop lente, bijna zomer zelfs, en toch stond ik een maandje terug nog op de ski’s. Ik durfde het bijna niet aan mijn zeer milieubewuste collega’s van De Lynx te vertellen, om nog zo laat in het seizoen te gaan skiën in Tignes, midden in het natuurgebied Réserve Naturelle Tignes-Champagny in Frankrijk. Tot voor kort stond skiën namelijk nog bekend als de meest schadelijke sport voor de natuurlijke omgeving. Pistes waar bomen voor zijn gekapt, waar chemische wax overal in het landschap onzichtbare sporen achterlaat. Waar pistenbully’s met zware dieselmotoren de hele nacht door de sneeuw prepareren zodat je de volgende ochtend weer zorgeloos naar beneden kan suizen. Waar nu permanente sneeuwkanonnen staan zodat het witte goud direct aangevuld kan worden wanneer de sneeuw onder je ski’s wegsmelt als je, net zoals wij, nog laat in het seizoen wil skiën.

En lente was het in Tignes! Alpenmarmotten, nog rozig van hun winterslaap, dartelden op ontdooide groene grasplekken terwijl wij over de rand van onze skiliftjes hingen om ze goed te bekijken. Onderaan de piste scheerden zwaluwen over onze hoofden en voor het raam van ons appartement danste een dikke lome hommel. Totdat halverwege de week een heuse sneeuwstorm een dot sneeuw in de naar de zongerichte gezichtjes van de paardenbloemen wierp en wij weer tot onze knieën in een winterlandschap stonden. Poedersneeuw op 3500 meter hoogte!

Weer terug naar de vraag: gaan buitensport en liefde voor de natuur wel samen? Als buitensportliefhebber kun je veel zelf doen om de impact op je leefomgeving te verkleinen. Je kunt bijvoorbeeld alleen gaan skiën als er genoeg sneeuw ligt, zodat er geen sneeuw opgespoten hoeft te worden. Dat is natuurlijk niet altijd te plannen, maar het is wel een trend dat er later in het seizoen meer sneeuw valt dan met kerst. Voor je aankomende zomervakantie kun je ook goed rekening houden met je impact op de omgeving. Veel reisorganisaties zijn duurzaam georiënteerd en ook het WNF kijkt naar kansen om via het toerisme de natuur juist te beschermen. Ook kun je bewust kiezen welk materiaal je koopt.

Rond het millennium werkte ik bij een grote buitensportwinkel en toen al ging mijn hart sneller kloppen van buitensportmerken die hun spullen milieuvriendelijk produceerden. Het was toen nog op het niveau van fleece van Patagonia; gefabriceerd van de eerste gerecyclede PET-flessen. Je kunt je dus wel voorstellen hoe blij ik was toen ik dit voorjaar ontdekte dat mijn nieuwe skischoenen van Scarpa milieuvriendelijk zijn geproduceerd. Sterker nog, mijn skischoenen zijn gemaakt van bonen. Het bioplastic materiaal is vervaardigd van Castor bonen, van de Ricinus communis oftewel wonderboom, wiens eigenschappen ook een rol spelen in het onderzoek naar kankerbestrijding.  Dit bioplastic, en dus een aantal delen van mijn skischoenen, is 100% afbreekbaar. Ik heb mijn polyester thermokleding nu bijna geheel vervangen door merinowol. Hoewel hier nog een interessante discussie over gevoerd kan worden welk materiaal nu milieuvriendelijker is: geheel recyclebaar polyester of de natuurlijke grondstof van merinowol en haar productieprocessen. Mijn merinowollen handschoenen leken de discussie van natuurlijke vergankelijkheid te bekrachtigen doordat er spontaan gaten in vlogen terwijl ik naar beneden roetsjte, maar dat heeft mijn voorliefde voor dit materiaal niet verminderd.

Waar milieuvriendelijk fabriceren in productieland nog grotendeels afhankelijk is van de verantwoordelijkheidgevoelens en voorkeur van de ondernemer, is het op het gebied van buitensport serious business geworden. Eigenaar van onze lokale fietsenwinkel informeerde me geheel op eigen initiatief over duurzaam geproduceerde fietstassen. Zodat ik nu de trotse eigenaar ben van fietstassen van Vaude, een Duitse innovatieve buitensportleverancier die milieubescherming hoog in het vaandel heeft staan. Wanneer je blij wordt van een natuurvriendelijke sportoutfit, helpt RankaBrand.nl je bij het kiezen van het juiste merk. En niet alleen voor het sporten, maar ook je spijkerbroek, zonnebrandcrème, je koffie en energieleverancier. Dus afgezien van de vraag of je dwars door een natuurgebied moet gaan mountainbiken, kun je al beginnen met de vraag of bij de productie van je fietsbroek geen planten en dieren zullen sneuvelen. Voor mij genoeg om uit te zoeken voor het volgende buitensportavontuur weer kan beginnen. De biologisch afbreekbare skiwax heb ik al gevonden. En ski’s van bamboe of hout. Hé, deden ze dat vroeger ook niet al?!

 

Reacties zijn gesloten.